Un basarabean vrea să reabiliteze imaginea județului Vaslui și a Moldovei
Întâlnire interesantă, ieri, în Sala de marmură a Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din Bârlad. Scriitorul Vasile Ernu, din Republica Moldova, a participat la o discuție colocvială cu elevii liceului. Talentatul scriitor, autor a zece volume de proză, le-a vorbit elevilor despre pasiunea sa pentru literatură, despre adolescență și despre cercetarea sa pe care o face în această perioadă în zona Moldovei, pentru a cunoaște mai bine locurile și oamenii de aici.
A răspuns tuturor întrebărilor elevilor, fiind impresionat de curiozitatea acestora și de nivelul ridicat al întrebărilor. La final, a oferit autografe celor care au dorit sa achiziționeze volumul „Sălbaticii copii Dingo”, apărut în urmă cu un an.
Vasile Ernu, absolvent al Facultății de Filozofie, din cadrul Universității „Al. I. Cuza” din Iași, s-a născut în URSS în 1971. Împreună cu tatăl său, care era economist, a călătorit mult în Uniunea Sovietică și astfel a putut vedea de mic partea europeană a URSS, țări și oameni care l-au încântat enorm.
Pasiunea de a călători și a cunoaște oamenii, l-a determinat ca în urmă cu șapte ani să viziteze România, în special orașele mici, din provincie. Așa a ajuns scriitorul în județul Vaslui și la Bârlad.
„Sunt în județul Vaslui pentru a cunoaște mai bine zona și oamenii. Mă gândesc că vine acuși bătrânețea și nu vreau sa mor neștiutor. Mă tem să nu rămânem cu stereotipii despre acest județ. Analizând situația din teren, am constatat că nu e aceeași cu imaginea ei descrisă de mass-media, sau mai bine spus, o mare parte a ei. Adun povești, trăiesc experiențe din care învăț și îmi hrănesc sufletul și care mă inspiră. Am locuit și în orașe mari ale României dar nu mai sunt interesante pentru mine, așa cum sunt orașele mici, obișnuite, situate în regiuni defavorizate. Am locuit în Reșița, zona Craiovei, Olteniei și Dobrogei, și acum locuiesc temporar în județul Vaslui. Mi se pare nedrept ce scrie presa despre oamenii de aici. Vasluiul e zugrăvit ca un județ al faptelor urâte, al oamenilor plini de vicii, și nu e chiar așa. Aici locuiesc oameni minunați, ca de altfel în toată aceasta regiune a Moldovei. După mine, Moldova a produs și produce cea mai calitativă resursa umană din România, ori resursa umană, oamenii sunt cea mai importanta avuție. Din păcate, ne batem joc de ea și dacă, Doamne ferește, o vom pierde, vom pierde tot. Clădirile nu sunt nimic fără oameni de calitate. Poate nu vă dați seama ce oameni aveți în județ. Eu, ca simplu călător, am rămas impresionat de disponibilitatea oamenilor de aici de a sta la povești, de a comunica, dar și de bucuria de a dărui celor pe care nu îi cunosc, de ospitalitatea și bunătatea sufletească. Nu găsești nicăieri oameni mai deschiși ca în zona Moldovei, nicăieri în țară. Orașele și satele din Vaslui au viață, străzile sunt animate de dimineață până seară de oameni. Comunitățile au o dinamică binefăcătoare, spre deosebire de Ardeal sau chiar alte părți ale României, unde de la ora 8 seara e pustiu pe stradă. Forfota aceasta, dărnicia dezinteresată a oamenilor fac din zona Moldovei preferata mea. Vreau să spun lumii că aici sunt oameni minunați, care merită mai mult. Sărăcia zonei a fost speculata de mass-media și, pe nedrept, județul Vaslui a devenit un fel de paria, ca și cum doar aici ar fi violuri, crime sau alcoolici. E o imagine falsă despre oamenii locului, ce trebuie reabilitată. Aveți oameni minunați și un potențial uman cum nu e în multe zone ale României.”, a mărturisit Vasile Ernu.
Aceste confesiuni despre oamenii și locurile județului au impresionat elevii și profesorii care au participat la întâlnirea cu scriitorul basarabean. Despre adolescenții de astăzi, Vasile Ernu spune că sunt inteligenți, mai pragmatici ca generațiile de acum 20-30 de ani și că, deși par a viețui în ape liniștite, sunt de fapt vulcanici și mai profunzi.
Recunoaște însă că programa școlară ar trebui îmbunătățită, în sensul că ar trebui ca elevii să fie antrenați în mai multe activități practice, de socializare, pentru că, din păcate, există o tendință a acestei generații către introversie, depresie, anxietate și comunicare mai mult cu dispozitivele inteligente decât cu semenii.
Vasile Ernu nu este la prima vizită la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”. Încântat de chimia care s-a legat între el, elevi și conducerea școlii, scriitorul a promis că se va întoarce oricând cu plăcere la Bârlad, pentru o nouă întâlnire amicală.
La finalul întrevederii, Vasile Ernu a dorit să facă o fotografie de grup cu profesorii, directorii și elevii liceului preferat din județul Vaslui.
Comments
Leave a Reply
Nascut in URSS
Lansarea cartii la Bucuresti Presa Muzica URSS - copii Muzica URSS - rock Eroii vremurilor noastreGli ultimi eretici dell`Impero
PresaBine ati venit!
Pe www.ernu.ro, Vasile Ernu va prezinta cartile sale. Puteti vizita blogul si citi recenziile operelor sale in presa.
Posturi si articole
- Generația canibală
- Vai și amar de țara care se sprijină doar pe cronicarii și intelectualii de curte de Vasile Ernu
- „INTRARE LIBERĂ”: DESPRE LITERATURĂ ȘI RĂZBOI, ÎN CONTEXTUL FESTIVALULUI DE LITERATURĂ DE LA ODESA | VIDEO
- VASILE ERNU: „NOI NE TEMEM ENORM DE SĂRĂCIE”
- Prietenii între ei – DE IULIAN BOCAI
- 2023 – repere în non-ficțiunea românească – Victor Cobuz | Observator cultural
- INTRARE LIBERĂ | PLEDOARIE PENTRU LITERATURĂ – VASILE ERNU ŞI BOGDAN-ALEXANDRU STĂNESCU #tvrcultural
- Lansare – Centrul nu se mai susține
- Bursieri Taifas
- Centrul nu se mai susține. Ceea ce ne desparte