Vasile Ernu

În viaţă există lucruri mult mai îngrozitoare decît moartea BR Anna Ahmatova

În viaţă există lucruri mult mai îngrozitoare decît moartea
Anna Ahmatova
blog

Despre marginali si sectanti cu…. Vasile Ernu, la Brasov

sursa: Libris.ro

La Librăria Şt.O.Iosif Braşov am propus  un eveniment organizat împreună cu Facultatea de Litere de la Universitatea Transilvania Braşov şi cu CenaKLUBUL TIUK!, un eveniment dedicat nonconformismului şi istoriilor alternative, cu un autor îndrăzneţ, obişnuit să invite la polemică, să provoace prejudecăţi.

JOI, 18.06.2015, în Salonul Şt.O.Iosif Braşov am lansat primul volum dintr-o trilogie care se anunţă a fi promiţătoare (Mică trilogie a marginalilor). E vorba de volumul SECTANŢII (Editura Polirom, 2015) semnat de eseistul, şi prozatorul VASILE ERNU.

1122

Am deschis evenimentul, amintind câteva repere biografice şi profesionale ale autorului: Vasile Ernu a demontrat că se poate scrie şi altfel despre viaţa din comunism, cu ironie şi tandreţe, în volumul Născut în URSS (proaspăt tipărit, la Editura Polirom, într-o nouă ediţie) pentru care a fost recompensat cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România şi cu Premiul pentru debut al revistei România Literară. Absolvent de filosofie, colaborator la numeroase publicaţii, autor al volumelor Ultimii eretici ai Imperiului, Intelighenţia rusă, Sunt un om de stânga, Vasile Ernu a propus braşovenilor astăzi un volum despre o comunitate religioasă care a supravieţuit fascismului şi stalinismului, o comunitate prin care cititorii pot descoperi libertatea de la periferia sistemului, o concepţie radicală în ceea ce priveşte disidenţa şi o perspectivă interesantă în ceea ce priveşte construcţia societăţilor alternative în mijlocul dictaturilor.

ADRIAN LĂCĂTUŞ, Decanul Facultăţii de Litere a sugerat că volumul lansat reprezintă o apariţie inedită, fără tradiţie în literatura română, publicat de un intelectual care pune viaţă în ideile despre care vorbeşte. SECTANŢII este o carte de maturitate în care se evocă un model de viaţă proiectat în afara timpului. Vasile Ernu este un narator care vorbeşte în numele unei comunităţi, asumând apartenenţa la grupul analizat, livrând o carte sensibilă, alcătuită din poveşti de viaţă care, în ciuda caracterului documentat şi amănunţit, se ţine voit departe de tonuri şi pretenţii scorţos academice.

CRISTIAN PRALEA a amintit că volumul lansat este dificil de încadrat: include elemente de etnografie, antropologie, ar putea foarte bine să fie un roman autobiografic. Vasile Ernu face parte din acea categorie de scriitori şi istorici de şcoală nouă, care abordează, în tradiţia dezvoltată de unii cercetători americani, istoria celor învinşi, vânaţi sau dispăruţi. Pentru a reuşi în acest demers, în lipsa unor documente şi arhive suficiente, un autor trebuie să îşi asume şi statutul de scriitor iar Vasile Ernu reuşeşte cu brio: Sectanţii este o carte care oferă un puzzle istoric alcătuit din contexte, din povestiri care construiesc împreună o imagine coerentă a experienţei frontierei.

MIHAIL VAKULOVSKI a remarcat faptul că Vasile Ernu este fascinant prin tematicile de care se apropie şi prin perspectivele pe care le propune, prin felul în care reuşeşte să croşeteze biograficul şi socialul, ca pe un covor moldovenesc, într-o formă cât se poate de seducătoare. Tema principală, a sectelor, din volumul lansat e dublată de autobiografia unei familii. Chiar şi problemele sensibile şi grave (precum foametea de după cel de Al Doilea Război Mondial, care atinge şi comunitatea din Bugeac) sunt apropiate de cititorul contemporan prin note personale care completează povestea, cel mai adesea tandre, pline de umor.

VASILE ERNU a mărturisit că a dorit ca acest volum să fie receptat de publicul larg, inclusiv de oamenii simpli, atâta timp cât spune o altfel de istorie, greu accesibilă, a celor marginali, a celor cu care adesea prea puţin vrem să avem de a face. Eticheta de sectant care dă şi titlul volumului este o etichetă dură pusă de majoritate şi asumată de comunitatea despre care vorbeşte Vasile Ernu. Lumea acestor sectanţi, a acestei comunităţi religioase care a preluat elemente de la evreii mesianici, de la rascolnici şi de la germanii protestanţi e una diferită, tehnicile lor de organizare şi supravieţuire sunt paralele cu cele ale majorităţii dominante. Această istorie e aşezată de autor într-o desfăşurare pe patru generaţii şi e urmărită prin poveşti de viaţă. Despre stalinismul ca perioadă de glorie a creştinismului (în ideea în care a reprezentat ultima posibilitate de martiraj pentru comunităţile sectante), despre felul în care dictatura şi gulagul au întărit comunitatea aşezată mereu într-un raport de contradicţie cu puterea, despre provocările şi posibilul impact al politicilor globale de integrare ne-a vorbit invitatul nostru.

Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de autografe.

Mulţumim lui Vasile Ernu pentru că a ales să îşi încheie lungul turneu de promovare a volumului SECTANŢII, la Librăria Şt.O.Iosif Braşov. Mulţumim publicului pentru participare, sperăm că a fost o după amiază interesantă, o după amiază în care am constatat că sectele, chiar dacă rămân inconfortabile pentru majoritate, pot deschide poarta spre istorii alternative ale unor perioade aşezate poate prea confortabil în manualele de istorie.

-
22 June, 2015
in: Blog, Cronici, Noutati, Presa   
Niciun comentariu

Comments

Leave a Reply