Vasile Ernu

În viaţă există lucruri mult mai îngrozitoare decît moartea BR Anna Ahmatova

În viaţă există lucruri mult mai îngrozitoare decît moartea
Anna Ahmatova
blog

Unora le place in URSS – Cotidianul 29 mai 2006

Ioana Calen

Tovarasul Vasile Ernu lanseaza pe piata de idei un produs cultural original, enervat si 100% cool.
Vineri, la ora 18.40, in fata intrarii de la Club A, era o coada care amintea de vremuri de demult, cind oamenii se duceau la alimentara cu mult inainte de deschidere. Ceea ce dadea cu adevarat frisoane era faptul ca oamenii care asteptau fumind sa intre in club purtau cravate de pionieri, tricouri rosii, sepci ca-n filmele lui Nicolaescu si insemne sovietice pe haine. Numai ca, de data asta, asteptau sa intre la lansarea cartii „Nascut in URSS“, de Vasile Ernu. Care este nascut in URSS. A trait pe strazile Odessei, Chisinaului, Moscovei, Iasiului, Clujului si Bucurestiului. A facut filosofie si alte lucruri inutile. A fost redactor fondator al revistei „Philosophy&Stuff“.

Accente de peste Prut
Evenimentul a fost deschis cu proiectia unui film marca „Planeta Moldova“, plin de cruzime si umor negru, dar care a asezat definitiv un zimbet pe fata celor prezenti la lansare. Andrei Gheorghe si-a intrat foarte usor in rolul de maestru de ceremonie carismatic, care i se potriveste ca o manusa, si a introdus, pe rind, invitatii si prietenii autorului: Bogdan Ghiu, Costi Rogozanu si Dan Perjovschi. Cireasa de pe tortul acestei petreceri cu iz sovietic a fost basarabeanca Alexandrina Hristov, ultima descoperire a lui Dan Chisu in materie de muzica, o voce bine stapinita, flexibila si plina de nerv. Pavel Stratan a cintat despre bautura asa cum numai un folkist nascut in URSS poate sa o faca, cu accentul sau deja bine cunoscut publicului din Romania.

Politrucul reloaded si rebranduit
Costi Rogozanu a citit dintr-un text al autorului care a stirnit zimbete in sala (multe dintre ele amare), pornind de la un personaj comun spatiului comunist si celui capitalist. In sistemul comunist, politrucul este „responsabil cu propaganda, ideologia oficiala, conducatori politici, cei cu lectiile de educatie politica. Ei erau in viata noastra de zi cu zi asemenea pauzei de publicitate unde ti se arata detergentul care scoate nu stiu ce pete si lasa totul alb imaculat“. In capitalismul nostru cel de toate zilele, politrucii sint „PR-istii sau specialistii in marketing si publicitate, de la mass-media la image maker, de la specialistii in strategii politice si pina la cei din societatile deschise“.

Branding URSS
Diferentele constau doar in hainele de firma, in limba de lemn mai subtila, in tehnicile de manipulare mai sofisticate. „Ceea ce ma intriga foarte mult, ca «homo sovieticus», e faptul ca astazi, stilul PR, stilul advertising, politrucii prin excelenta, au devenit visul si modelul tinerilor. Nu am crezut niciodata ca modelul politrucului va deveni model de viata si in societate. Am vazut-o si pe asta“, incheie Vasile Ernu. Este insa interesant de observat felul in care autorul a „fentat“ conceptul de politruc, printr-o strategie impecabila de marketing si PR, atunci cind a lansat pe piata acest „pachet promotional“ care include cartea „Nascut in URSS“, site-ul cartii (este prima carte din Romania care are un site), tricouri si cravate pionieresti originale. Vasile Ernu a devenit, in sine, brand. Chiar in acest fapt consta „farmecul capitalismului“, pentru ca in sistemul comunist nu te poti juca de-a politrucul fara sa devii hidos.

Intre Lenin si Ostap Bender
Toti cei care au vorbit despre cartea „Nascut in URSS“ s-au legat intr-un fel sau altul de ideea de nostalgie, care, aparent, transpira din paginile acestei carti. Pe unii i-a intrigat, iar pe altii i-a enervat de-a dreptul. „Nu putem avea nostalgie decit dupa lucruri din trecut, eventual moarte. Problema este daca acum, in spatiul fostei URSS, cei nascuti in ex-URSS mai traiesc intre realitate si fictiune, intre Lenin si Bender, pina la indistinctie“, a spus Bogdan Ghiu. „Ma enerveaza toata faza asta «cool», de tipul «Ce misto era in URSS!». Bineinteles ca nu era misto“, spune raspicat Costi Rogozanu. Dan Perjovschi s-a dezis din start de orice forma de nostalgie comunista. „Eu nu am nici un fel de nostalgie, nici URSS-ista, nici comunista. Amintirea cozilor mele nu e socializarea, cum scrie Ernu in carte, ci ura pentru aproapele meu“, afirma cu nonsalanta artistul. „Nascut in URSS“ a creat dezbatere, a intrigat, a atitat spiritele, a enervat, a provocat hohote, a adunat oameni, le-a dat de baut, de citit si mai ales de gindit.

-
29 May, 2006
in: Cronici   
Comments Off on Unora le place in URSS – Cotidianul 29 mai 2006

Comments

Comments are closed.