2024 sau viața ficțiunii după un coșmar politic (I) – de Cezar GHEORGHE / Observator cultural
Cezar are o minte așezată și lucidă. Mă măgulește că începe descrierea anului literar 2024 cu Generația canibală: da – una din mizele cărții, cum bine observă autorul, este deslușirea cauzelor crizelor multiple în care am intrat – toate rădăcinile duc în epoca 90. E și despre asta – chiar dacă cartea deschide multe șantiere.
În rest: mă onorează să fiu lângă doi autori și două cărți excelente – Andrei Gorzo & Bogdan- Alexandru Stănescu: cu care sigur voi face interviuri pentru că au scris cărți de referință.
( link sursa Observator cultural)
—
Mi-ar fi plăcut să mai trăiască Radu Cosașu, să pot împrumuta privirea lui lucidă și detașată, lipsită de înverșunare, pentru a înțelege ce s-a întîmplat anul trecut.
2024 a fost un an extrem de dificil, cu un final politic distructiv, în care partidele extremiste de dreapta au obținut un procent îngrijorător de mare din voturile românilor. La fel de alarmant a fost și teatrul politic al alegerilor prezidențiale anulate, în care a ieșit la iveală perspectiva implicării Rusiei în procesul electoral românesc. Însă de departe cea mai îngrijorătoare schimbare a fost succesul discursului așa-zis „suveranist“, care nu este în realitate decît un cocktail de tropi neolegionari, naționalism toxic, rasism, xenofobie, homofobie și atitudini misogine. Spațiul public a fost confiscat de acest tip de reprezentare primitivă a realității, cu împărțirea sa rudimentar-binară între români și globaliști, între patrioți și trădători, între credincioși și oameni lipsiți de moralitate. Pierderea din prestigiul social al literaturii poate fi observată și în această reprezentare simplificatoare a realității, care se bazează pe o amnezie în legătură cu istoria recentă și pe o confiscare a limbajului public de narațiuni care exclud complexitatea realității. Avînd în vedere coșmarul politic pe care îl trăim, cred că e o capcană să spunem: „Nu e vremea pentru literatură! Avem probleme mai presante“. Într-adevăr, e un joc cu o miză capitală. Democrația românească a fost atacată. Dar cred că ceea ce s-a întîmplat anul trecut are în subtext și această confiscare a limbajului, care merită să fie recîștigat de partea literaturii. Fără să simțim acest lucru, acum, mai mult ca oricînd, avem nevoie de limbajele și de ideologiile literaturii. Inițial, mi-am propus să scriu un text despre cîteva dintre cărțile de ficțiune care mi-au aprins imaginația în 2024.
Dar voi începe prin recomandarea a două cărți de nonficțiune. O cheie de lectură pentru ceea ce trăim astăzi la nivel politic este întoarcerea la o privire nouăzecistă asupra realității, care preia o parte din înverșunarea și intransigența resentimentară a acelor ani. Din acest punct de vedere, Generația canibală a lui Vasile Ernu mi se pare o lectură necesară pentru înțelegerea realităților politice din 2024. Decupajul pe care îl face anilor 1990 apelează la convenția biografiei, dar ceea ce irupe din paginile scrise de Ernu sînt tocmai acele fragmente care pun în intrigă Istoria cu majusculă și modul în care aceasta strivește viețile individuale, modul în care aceasta spulberă marile speranțe ale tinerilor care deschideau ochii spre societatea capitalismului sălbatic de după 1990.
Vezi statistici şi reclame
Toate reacţiile:
Comments
Leave a Reply