Ce-ar fi literatura fara kakania?
(Seria Epistolarul de la Hanu lui Manuc continua. Textul integral poate fi citit in Suplimentul de culutura la adresa http://www.supliment.polirom.ro/category.aspx?item=153&cat=17 )
Epistola ta m-a prins in plin “exil” la Tescani. De data aceasta insa, am ales varianta leninista a exilului, adica pe bani elvetieni. Am “suferit” alaturi de tovarasul Cezar Paul-Badescu, departe de munca functionareasca pe care am ironizat-o involuntar in epistola precedenta. Asa ca iertare si vorba poetului: “Nu trageti tovarasi, nu trageti!”.
Draga Bogdane, Recunosc ca am gresit cind am luat in deridere aceasta specie atit de hulita si damnata.
Privind mai atent inspre literatura din punctul de vedere al apostrofarii tale, imi dau seama ca daca am scoate specia functionarului si birocratului din carti, ar disparea jumatate din literatura universala. Kafka si Gogol s-ar evapora intr-o clipita, iar literatura germana si cea rusa, care-i atribuie atita cerneala si hirtie, s-ar imputina si ar deveni foarte sarace. Ce-ar fi literatura fara kakania? Daca functionarul ar disparea din literatura rusa, iti garantez ca umorul si ironia unui Gogol, Bulgakov ori Cehov, sau ale unor Ilf, Petrov si Zoscenko ar avea de suferit substantial. Ma bucur ca ai dedicat un elogiu functionarului, acest Don Quijote al literaturii clasice si moderne.
Asa ca sa nu dea Dumnezeu sa rostim vreodata cele doua blesteme/injuraturi rusesti atribuite acestei specii: “Sa dea Dumnezeu sa traiesti dintr-o singura leafa!” sau “Ia mai du-te tu in contabilitate!”. Cred ca fiecare cetatean cinstit care a gustat din suferintele si bucuriile functionarului intelege perfect aceste mesaje.
Comments
Leave a Reply