Bine aţi venit în sfînta familie a noii tehnologii!
(text aparut in Observatorul Cultural nr.131 + la ce e bun un iPhone)
Observ cu o anumită mirare că multă lume îşi „botează” maşina cu un alt nume decît cel propus de producător. Obiectul „maşină”, care ne aparţine nu mai poate rămîne un anonim de serie, ci trebuie să devină o identitate unica pentru proprietar. Maşina, care este în definitiv o unealtă, o extensie creată de om pentru a-şi uşura muncă, devine încet, încet un soi de fiinţă. Maşina, în toate formele ei, pătrunde în viaţa noastră, într-o formă tot mai domestică. După ce am domesticit animalele, a venit timpul să domesticim maşinile, iar primul pas, aşa cum ne învaţă Geneza, e acela de a pune nume. Se zice că Dumnezeu l-a pus pe om „să dea nume tuturor animalelor”, iar acum el s-a decis să-şi dea nume maşinii. Aşa că maşina a devenit un membru al familiei.
Mai nou, cu surle şi trîmbiţe, compania Apple ne anunţă că vom avea în curînd un nou membru al familiei. Pînă şi noi, cei de la periferia „marelui Capital”, vom primi curînd un nou copil minune al tehnicii moderne. Acest nou produs-fiinţă se cheamă iPhone. Specialiştii de la Apple ne-au arătat live, de la faţa locului, naşterea acestui copil teribil al începutului de mileniu. Ni s-a aratat, ni s-a explicat „în direct” cum acest Dumnezeu al tehnologiei moderne devine din trei ipostaze o singura fiinţa: e simultan şi pleer, şi phone, şi internet-comunicator. Marele salt este făcut: de la iPod la iPhone.
Acest nou membru al familiei este incredibil de dotat. El îţi pune la dispoziţie o mulţime de funcţii: comunici, navighezi pe net, asculţi muzică, fotografiezi, vezi filme, stochezi informaţie etc. Fireşte că am mai auzit de astfel de posibilităţi, nu e cea mai mare noutate, însă acest copil teribil le face pe toate odată şi are o ideologie bine definită pe care ţi-o imprimă pe creier de o manieră radicală. El vrea să te convingă odată pentru totdeauna că este „ajutorul tău personal ideal”. iPhone este noul prieten al omului şi nu-l mai poate înlocui nici mama ta, nici sora ta, nici soţia sau amanta şi nici măcar cîinele tău. Sper să nu se supere iubitorii de animale şi să nu fiu dat în judecată de asociaţiile care luptă pentru drepturile şi protecţia animalelor, dar trebuie să o spun cu sinceritate şi direct: perioada istorică a prieteniei dintre om şi animalele domestice s-a încheiat, căci a venit vremea iPhone-ului. Cîinele care se gudura la picioarele tale, pisica ce torcea de zor în poala ta, peştii din acvariu care se adunau grămadă cînd le dădeai de mîncare, papagalul ciufulit din cuşcă, toţi vor fi părăsiţi şi uitaţi în favoarea iPhone-ului. iPhone chiar dacă nu-ţi rezolvă funcţiile tale vitale are pretenţia de a deveni principalul tău ajutor. Nu va mai există viaţă fără iPhone. Şi asta am înţeles-o cu toţii cînd am văzut isteria lansării şi cozile imense care aşteptau să pună mîna pe acest nou prieten al omului.
Compania Apple, cu ajutorul lansării iPhone, mai mizează pe încă un element foarte important, unul aproape mistic. Dacă-i ascultai predica PR-ului companiei, acest Isus Hristos de tip nou, care-ţi făcea o ultimă chemare, înţelegeai că nu mai există scăpare: lasă-i pe mama şi pe tatăl tău, lasă-i pe cei dragi, lasă-ţi familia şi intră în noua familie MAC. Salvarea sufleţelului nostru şi aşa încărcat şi cuplat la prea multe conexiuni, vine de aici. Miza cea mare este aceasta: nu produsele Apple încep să facă parte din familia ta, ci tu începi să devii parte din familia lor. O nouă familie, cu valori bine definite, uşor de însuşit şi de recunoscut. Cine nu cunoaşte culorile, designul simplu, aproape ascetic, dar de o eficienţă corupătoare? Cine nu cunoaşte acel măr pe care Eva tocmai l-a muşcat şi l-a scăpat din mînă, părăsind grădina Edenului.
Iar acum „mărul muşcat” a ajuns la tine pe masă, în birou, în buzunar, dar şi pe retină. Cine nu ştie simplitatea funcţionalităţii maşinăriilor din familia Mac? Nu mai e nevoie de comenzi sofisticate, de litere, de fraze şi nici măcar de gîndire. Totul e iconic, totul e formatat aşa încît să-ţi pătrundă prin toţi porii şi să devină parte din tine. Odată convertit şi intrat în această nouă „sagrada familia” eşti conectat la familia sacră a tehnologiei de vîrf care ne promite un „nou Canaan unde curge lapte şi miere.” Vorba unei bune amice ale mele: e timpul să producem un iThing şi Dumnezeu va fi depăşit.
Recunosc că încă nu mi-am cumpărat un iPhone şi nici nu ştiu daca-mi voi lua unul, căci fac parte dintr-o generaţie care a avut „copilărie grea, jucării de lemn”. Am stat şi eu la cozi că să prind diverse obiecte care au pătruns în familia mea şi mi-au devenit treptat obiecte-fiinţe foarte dragi. Unele din ele chiar mi-au fost un soi de obiecte-erou ale copilăriei. Însă acelea erau obiecte mai degrabă mecanice, pe care le înţelegeam şi le puteam controla şi care făceau parte din familia mea. Ele nu mi-au cerut să fac parte din familia lor. Astăzi, chiar dacă instrucţiunile tehnice sofisticate mă anunţă cum merge maşinăria, încep să n-o mai înţeleg. Ştiu foarte bine să-i dau comenzi la care ea răspunde grijuliu, însă ceva îmi scapă şi am o temere vagă că odată pătruns în această familie a noii tehnologii, nu eu voi fi micul dictator, care dă comenzi şi primeşte răspunsurile dorite. Rolurile se vor inversa: nu eu voi mai comanda, nu eu voi mai controla, dimpotriva, eu voi deveni cel controlat şi cel care va executa comenzi. Încerc să fiu precaut cu lucrurile care creează dependenţă şi mai ales cu cele care au puterea de a te controla.
Comments
Leave a Reply