Vasile Ernu

În viaţă există lucruri mult mai îngrozitoare decît moartea BR Anna Ahmatova

În viaţă există lucruri mult mai îngrozitoare decît moartea
Anna Ahmatova
blog

Epoca 90 – după 35 de ani: vă aștept seara la chef și discuții

Cu acest Pașaport am intrat în România în toamna lui 90.

Nu ne dăm seama probabil – dar lumea s-a schimbat atât de tare de atunci încât aproape că am ajuns de unde am pornit făcând un ocol imens istoric. Sincer să fiu – nu aș mai vrea să refac anii 90 încă o dată – nu cred că aș mai rezista.

Și așa e o minune că am rămas în viață: toate datele economice arată că undeva prin 94 trebuia să murim. Dar, precum gândacii de bucătărie, am rezistat – nu ne mai sperie nimic după această experiență. Poate doar un război – să ne ferească cel de sus.

Am intrat cu un bagaj de mâna – două rânduri de haine și 5 usd cât să nu mor de foame primele zile. Nu știam aproape nimic despre România reală – știam ceva despre România din cărți.

A început o aventură nebună: am absolvit două universități – Iași și Cluj – am locuit în cam 5 orașe, am schimbat 101 case și am bătut la picior aproape orice colț de țară. Chiar și eu mă mir că am umblat atât de mult și știu atât de multă lume – de o diversitate amețitoare. Pentru un scriitor social ca mine e foarte important.

Generația canibală. Cartea maturității – încearcă să povestească o experiență a anilor 90 prin prisma acestui adolescent care se maturizează cu greu și hălăduiește printr-o România explodată, dislocată.

Dar miza cărții este mult mai mare decât povestea ultimului copil de Imperiu rătăcit în tranziția dementă a Estului răvășit.

Este mai degrabă o încercare de a construi un Western al Estului – anii noștri sălbatici prin care încerc să deslușesc mai multe fire care ar crea cât de cât o frescă a unui zeitgeist – un spirit al vremii al unei epoci demente.

Ce s-a întâmplat cu noi în acea epocă? Ce s-a întâmplat cu societatea noastră în acea epocă? Cum am trecut prin ea și cum am rezistat cei ce nu au murit încă? E o mărturie reflexivă – adun cioburile unei epoci încercând să-i fac chipul precum un mozaic bizantin sau din acela realist-comunist de pe clădiri.

Creier pe pereţi

Sînje pă linoleu.

Fără milă!

Miza cărții este așadar destul de ridicată. Ce a ieșit vedeți și voi. Timpul va arăta dacă ceva am reușit or ba.

Așa că vă aștept seara la 19.00 la Londohome – unde va fi o discuție simplă, un mic ceaun, o muzică de 90 și lejer la povești lungi.

Nu am mai făcut chef de dinainte de pandemie – am uitat cum e. La vârsta mea am trecut prin multe chiar legendare – unele au rămas în carte. Cele mai bune chefuri sunt cele pe care nu le organizezi – apar spontan: tu doar trebuie să fii pregăti să le accepți 😉

Am invitat diseară oameni mai puțin din zona literară – să mai ieșim din bulă.

Pe prietena și vecina mea – Iulia Popovici: e dintre prietenele mele la care nu pot face față – are o viteză de procesare prea mare și pentru mine. Când ceva nu știu și nu înțeleg apelez la ea – ori mă bate, ori îmi explică: și cu vecinii e bine să te ai bine 🙂.

Pe Oana Giurgiu – care are cel mai tare vibe pozitiv și mie-mi amintește de 90 mereu. De ce? Dacă te pierzi în ceva sat sau orășel în fundul Olteniei, Ardealului sau Moldovei și cauți ceva – o suni: îți zice unde găsești de mâncare, de dres, de schimbat roata – orice. Știe tot. Dacă o suni la 3 noaptea și zici că vrei un cal sau mașină blindată – ea nu cheamă salvarea și nu te trimițe la origini ci te întreabă normal: la ce oră ai nevoie de ele? Cu ea ai sentimentul că imposibilul e o chestiune banal de rezolvat. Astea sunt femeile care au învins nebunii ani 90 – eu le consider eroii tranziției și noi suntem vii pentru că au existat astfel de femei: totul se rezolvă, nu dispera.

Pe Bogdan Mureșanu nu-l știu: dar am un obicei – chem oameni necunoscuți care-mi plac dar nu-i cunosc. El zice că ne-am cunoscut în epoca antică – eu nu-mi amintesc. Nu ne-am văzut – ne vedem diseară. Dar am discutat online, făcut interviu, scris despre filmul lui. Mi-a plăcut că a rupt lumea în două cu filmul – e exact ceea ce trebuie. Sper să prindă avionul că e pe la Sarajevo – și a promis ceva sticlă. Vedem.

Sper să apuc să fac și un ceaun cu prietenul Adrian care nu mă lasă la greu. Oricum o felie de pâine cu untură și un gulaș se găsește.

Muzica 90 o pune un alt amic – DJ Septi Dobrogeanu.

Ne descurcăm – suntem din 90.

Ah – fiindcă am o vârstă și nu mai duc două evenimente unul după altul: am cuplat lansarea cu ziua mea (de mâine). Am și îmbătrânit puțin (sau poate doar m-am maturizat), sunt și de la Odessa zice mitul – gheșeft, ce mai.

Dar de ziua mea – eu dau, nu primesc: dau o carte, o discuție faină, un gulaș, o muzică – și taclale cu oameni faini ca voi toți cei interesați. Așa, să mai ieșim în real. Și să ne bucurăm că suntem încă în viață și mai avem cu cine povesti.

-
2 February, 2025
in: Blog, Cronici, Noutati, Presa   
Niciun comentariu

Comments

Leave a Reply