Vasile Ernu

În viaţă există lucruri mult mai îngrozitoare decît moartea BR Anna Ahmatova

În viaţă există lucruri mult mai îngrozitoare decît moartea
Anna Ahmatova
blog

Victor Cobuz din ObsCult – despre Generația canibală

Tandem cu cine nu te aștepți – dar te bucuri: Roșu și Negru

Cu Stănescu eram obișnuit să fac tandem – dar acum văd că în cronici la docu-ficțiune apare des tandemul Ernu – Gorzo: un soi de trupa Roșu și Negru cu dedicații din 90.

Cu Gorzo nu mă așteptam să mă întâlnesc pe zona asta – el era din zona criticii de film. Acum citindu-i cartea: nici nu bănuiam cât de aproape suntem. Cu instrumente și experiențe diferite cumva vorbim ambii de anii 90. Probabil a sosit momentul să-i dezvăluim – avem și anii potriviți dar și distanța necesară chiar dacă ei lucrează încă în noi.

Probabil va trebui odată să povestim alături aceste experiențe – un dialog, o discuție.

Dacă interesează subiectul: începeți cu cartea lui Andrei – e mai subtil, e mai sofisticat și mai delicat decât mine. Merge mai repede și mai de leac, mai aplicat. La mine pare mai groasă trauma pe multiple geografii și straturi.

Pornisem gândul acesta de la textul lui Victor Cobuz din ObsCult.

Cărțile anului 2024 (I)

Memorialistică, critică și alte nonficțiuni

Victor COBUZ – Observator cultural

Încep această retrospectivă cu ceea ce am putea numi grosso modo memorialistică, etichetă corectă pînă într-un anumit punct, dar în nici un caz atotcuprinzătoare, întrucît cele două volume care se remarcă aici au ca punct de plecare acest gen, dar ajung să o ia în direcții diferite. Nu cred ca exagerez cînd consider Ce am învățat de la Graham Greene. O istorie de familie (Editura Polirom) de Andrei Gorzo cea mai specială carte publicată de un autor român anul trecut. E un volum fermecător de simplu și direct, dar complex în același timp, prin toate lucrurile pe care încearcă să le facă. De fapt, e o carte ce conține mai multe cărți: bildungsroman, saga de familie, pseudothriller cu spioni, roman al tranziției, eseu de critică literară, în care binomul format din tatăl autorului și din Graham Greene este liantul tuturor acestor povești.

(link comentarii)

Tot în anii ’90 se oprește și Vasile Ernu cu Generația canibală (Editura Polirom), cartea ce completează dipticul început cu Sălbaticii copii dingo (Editura Polirom, 2022). La fel ca în precedentul volum, și aici Vasile Ernu pleacă de la propriul traseu biografic pentru a aduna poveștile colegilor de generație în încercarea de a înțelege cît se poate din prima lor tinerețe, care a coincis cu cea mai tulbure perioadă a României de după 1989.

-
2 February, 2025
in: Animatie, Blog, Cronici, Noutati, Presa   
Niciun comentariu

Comments

Leave a Reply