Vasile Ernu

În viaţă există lucruri mult mai îngrozitoare decît moartea BR Anna Ahmatova

În viaţă există lucruri mult mai îngrozitoare decît moartea
Anna Ahmatova
blog

UE e la fel de cinică precum Voronin

de Mihai Goţiu | 13 aprilie 2009

Uniunea Europeană (UE) nu vrea valuri la periferie, dar poate fi obligată să reacţioneze sub presiunea opiniei publice şi a mass-media. Voronin a programat violenţele de la Chişinău, dar prin agresarea jurnaliştilor şi a protestatarilor riscă să piardă dominaţia în Moldova.Actualii lideri ai opoziţiei trebuie să facă dovada fraudării alegerilor şi a violenţelor din ultimele zile. Acestea sunt câteva dintre concluziile interviului acordat în exclusivitate pentru clujeanul.ro de Vasile Ernu.

“Partidul Comunist a vrut să compromită opoziţia”

Mihai Goţiu: Cui îi folosesc ori crezi că îi vor folosi evenimentele din ultimele zile din Moldova? Cine va avea de câştigat? Cine pierde?

Vasile Ernu: Mai întâi trebuie să delimităm două faze. Evenimentele din prima parte, în care opoziţia a vrut să facă o manifestare paşnică pentru a protesta împotriva fraudării alegerilor. Imediat a degenerat din cauza lipsei unei intervenţii a organelor statului, amplificate de existenţa unei diversiuni. Acum avem datele problemei şi stim ca vandalismul din ziua de 7 aprilie a fost programat sau cel puţin a fost asistat. Partea a doua a fost cea în care PC a început arestările, bătăaile, expulzările ziariştilor etc. Practic PC a folosit acest eveniment pentru a compromite şi delegitima opoziţia. Însă ceea ce s-a întâmplat în ultimile zile cred că este călcâiul lui Ahile a strategiei PC. Violenţa fără precedent, expulzarea ziariştilor poate să fie sfârşitul dominaţiei PC în politica din Republica Moldova. Dacă reacţionează, Partidul Comunist va pierde enorm. Trăim, totuşi, în 2009.

Mihai Goţiu: Consideri că lipsa de intervenţie a organelor statului a fost şi ea programată ori doar o dovadă de incompetenţă?

Vasile Ernu: Voronin a declarat că aşa a dorit el, să arate lumii că “aceşti fascişti” nu pot conduce. Deci a recunoscut că a fost ceva programat.

Mihai Goţiu: Şi, totuşi, ce ar fi avut de câştigat Voronin şi comuniştii de pe urma scandalului? Câştigaseră alegerile într-un mod autoritar, opoziţia era dezbinată…

Vasile Ernu:Sunt mai multe scenarii. Opoziţia începuse să învinuiască PC de fraude, cerea repetarea alegerilor, lumea se mobiliza pentru demonstraţii. PC are printre cei mai buni strategi. Pornind de la aceste date, părerea mea e că au utilizat exact datele pe care le avau la îndemână. A preluat forţa pe care opoziţia o putea folosi şi a îndreptat-o împotriva opoziţiei. Este o tehnică simplă. Instigă maselele la violenţă, ard instituţiile statului şi totul este “demonstrat”: uitaţi-vă ce face opoziţia. Şi la asta e sensibil şi poporul simplu, manipulat de mass-media, dar şi instituţiile internaţionale care vor linişte la periferie. Aşa apare Voronin în postura celui care “face pace, linişte şi ordine, care “restabileşte” ordinea statală”.

“UE nu vrea să facă valuri la periferie”

Mihai Goţiu: Eu am comparat evenimentele de la Chişinău cu cele din Piaţa Universităţii, din ’90. Manipulările, diversiunile lui Voronin, inclusiv discursul, seamăna ca două picături de apă cu cele ale lui Iliescu de atunci. În aceste condiţii, crezi că asemenea scenarii ar putea păcăli autorităţile române ori reprezentanţii UE? Să fie chiar aşa de naivi?

Vasile Ernu: Da sunt o mulţime de similitudini. Multe tehnici comune. Fireşte că nu mai suntem naivi, însă ca să zici că a fost aşa trebuie să demonstrezi acest lucru cu date. Lucru care nu este atât de uşor într-o societate a spectacolului şi a manipularii. În acelaşi timp, UE nu vrea să facă valuri, ci vrea linişte la hotarele ei. UE nu s-a înţeles atât de rău cu regimul Voronin, aşa că de ce nu ar merge încă 4 ani pe mâna lui, mai ales că este sprijint şi de Moscova, iar cu Moscova chiar că nu are dorinţă în acest moment să se certe. Să fim serioşi: UE este la fel de cinică precum Voronin. Dar, nu are rost să bocim, e timpul să înţelegem şi să acţionăm.

Mihai Goţiu: Aici vroiam să ajung. Am văzut foarte multe reacţii venite din partea tinerilor basarabeni, atât cei aflaţi la studiu în România, cât şi din Basarabia. Dar sentimentul meu e de dispersie. Fiecare pare a acţiona pe cont propriu, cel mult în grupuri restrânse. Există un lider sau lideri care să preia aceste energii? Să le coalizeze şi să constituie o alternativă reală, capabilă să-l îndepărteze pe Voronin şi grupul lui oligarhic?

Vasile Ernu: Asta este o mare problemă. Să nu uităm că evenimentul principal nu a fost asumat de nimeni. Opoziţia, din păcate, are şi ea hibele ei şi, mai ales, nu reuşeşte să devină o forţă unitară. E un moment foarte dificil. Eu sunt acum convins că violenţele şi brutalitatea folosită de regimul Voronin împotriva cetăţenilor şi a mass-media poate fi un moment şi un instrument împotriva PC. Instituţiile internaţionale trebuie să reacţioneze, mass-media internaţională trebuie se arate abuzurile fecute, societatea civilă şi ONG-urile din domeniu trebuie să facă ceea ce trebuie să facă. Acest lucru poate ajuta acum enrom de mult opoziţia şi, mai ales, poate îngrădi posbilităţile de manevră ale PC.

Mihai Goţiu: Opoziţia actuală ori o opoziţie cu lideri noi?

Vasile Ernu: Eu nu cred că o societate poate scoate o opoziţie nouă şi lideri noi în câteva zile. Nu e realist. Ăştia sunt oamenii, cu ăştia defilăm.

Mihai Goţiu: Cel puţin din ce am discutat cu tinerii basarabeni din Cluj şi cu prieteni din Moldova, nu există o încredere foarte mare în capacitatea actualei opoziţii de a-l înlătura pe Voronin. Ce ar trebui să facă pentru a le câştiga încrederea?

Vasile Ernu: Eu cred ce trebuie acum să facă două lucruri. Să aducă dovezi concludente şi credibile legate de falsificarea alegerilor. Să lupte pentru eliberarea celor arestaţi şi să adune noi dovezi ale abuzurilor din ultimele zile. Aceste dovezi trebuie să le arate lumii întregi.

“Mass-media e interesată doar de fum”

Mihai Goţiu: Crezi că în faţa acestor dovezi va exista o reacţie oficială ferma a UE? Eu zic că aveau suficiente dovezi şi motive să reacţioneze deja. Mi-e foarte greu să cred că oficialii UE nu ştiu exact ce se întâmplă la Chişinău şi că au nevoie de şi mai multe dovezi.

Vasile Ernu:UE ştie destul de bine ce se întâmplă, însă este destul de dezinteresată de Moldova. Însă odată aduse dovezi din partea opoziţiei va reacţiona mass-media şi ONG-urile, iar acest lucru va impune UE să ia o atitudine faţă de aceste abuzuri.

Mihai Goţiu: Mass-media… Mă refer la cea din România acum. Parcă s-a îmbolnăvit subit de “corectitudine”. Exceptând câteva editoriale şi interviuri, câteva emisiuni TV, am avut impresia că a preferat să stea cât mai departe de evenimentele din Moldova. S-au facut ediţii speciale care repetau însă aceleaşi ştiri pe care le citeai peste tot. N-am văzut problemele reale, viaţa oamenilor care au ieşit în stradă, teroarea, frica acelor oameni, pentru ca lumea să înţeleagă exact ce se întâmplă la Chişinău. Dintr-o dată, parcă a uitat să fie activă, implicată… Ş, mai ales, n-am văzut că ar încerca să pună o presiune reală pe autorităţi pentru a adopta un punct de vedere ferm. E doar impresia mea?

Vasile Ernu: Nu. Ar fi de spus lucruri grave legate de mass-media românească. În timp ce aici mass-media se ocupa cu “becaliada”, la Chişinău era prezentă doar mass-media rusească şi aveau loc fraude electorale. Ai vazut vreun reportaj cu 3-4 săptămâni înainte de alegeri? NU. Când a apărut mass-media cu problemele din Basarabia? Când a început să miroase a sânge. Nu-i aşa că sângele face rating? Luni, în toiul evenimentelor violente, nu existau reporteri de teren din partea televiziunilor. Cei care erau, nu aveau camere de filmat. Iar după ce a început să curgă sânge şi fumigene presa a început să-şi expună clişeele, obsesiile şi fantasmele sale legate de acel spaţiu. Intelectualii au reacţionat în mare parte la fel. Ce presiune poţi face când nu te interesează decât fumul şi nu problemele reale. Există un mare deficit de informaţie.

Mihai Goţiu:Crezi că măcar din solidaritate de breaslă, după ce mai mulţi jurnalişti au fost arestaţi şi ameninţaţi, se va schimba ceva în discursul presei româneşti în raport cu situaţia de la Chişinău?

Vasile Ernu: Eu cred că mai întâi ar trebui să demascăm abuzurile regimului Voronin, să trimitem date tuturor organizaţiilor internaţionale şi să ne solidarizăm nu numai cu ziariştii ci şi cu cetăţenii simpli care sunt abuzaţi.

“E periculos să duci povestea în zona naţionalismului”

Mihai Goţiu: La Chişinău s-a scandat “Romania, Romania!”, s-a arborat drapelul României, fără stema Moldovei, şi cel al UE. E vorba de o resuscitare a mişcării unioniste şi pro-UE ori doar de o încercare de a sensibiliza opinia publică şi autorităţile româneşti şi europene?

Vasile Ernu: Au fost diverse mesaje. Cred că e periculos de împins povestea spre zona naţionalismului şi a “identităţii naţionale”. Revolta şi nemulţumirea noii generaţii este îndreptat în primul rând împotriva nemulţumirii faţă de politica, economia şi platforma culturală promovată de acest regim.

-
14 April, 2009
in: Blog   
Niciun comentariu

Comments

Leave a Reply