Tocăniţă / iahnie de roşii cu ardei copţi
Mîncarea mea preferată de vară. La bunici era mîncarea săracului pentru că în Sud în august era surplus de legume. Şi ca să nu „se arunce” se făcea această „iahnie” în cantităţi foarte mari. În copilărie era un chin 🙂 . Acum e „delicatesa” mea.
Cam aşa se face (varianta minimalistă):
- Ceapă & morcovi se taie şi se călesc. Folosesc mult morcov (3 cepe medii & 6 morcovi mari)
- Se curăţă multe roşii (cît mai coapte) pentru că ele „se topesc”. Pentru a curăţa uşor treceți roşiile prin apă fiartă. (2-3 kg de roşii)
- Le tăiaţi bucăţi mărunt (nu foarte) şi le aruncaţi peste ceapă & morcovi. Lăsaţi să fiarbă mult la foc mic (peste 1 ora).
- Sare, piper şi neapărat zahăr după gust (la 3 litri de tocăniţă pun cam 2 linguri mari de zahăr)
- Paralel coaceţi pe foc ardeiul „gras”. Pentru fiecare porţie 1 bucată (eu folosesc cam 7 bucăţi la 3-4 litri). Îi curăţaţi şi-i aruncaţi în cratiţă înainte de a stinge focul (cu tot cu zeama lor).
- Pun pe final şi puţin usturoi „chisat” & pătrunjel tăiat mărunt.
După această mîncare te faci vegetarian 🙂
Comments
Leave a Reply