Bessarabian Klezmer – II (The Bessarabia Sextet)
Bessarabian Klezmer – continuia (I parte mai jos). De “The Bessarabia Sextet” ati auzit? Niste evrei pelcati de prin URSS (din Basarabia zic patriotii)… stabiliti in Israel si cinta un autentic klesmer cu motive “basa”. (clipul nu conteaza, doar muzica).
Recent au fost la Chisinau si au facut furori. Mihail Gorodetkii, clarinetistul trupei, este asemanat cu faimosul Giora Feidman. Chiar e bun.
Teza mea (pentru care multi patrioti nu ma vor iubi): evreii au fost (printre) primii care au facut cunoscut folclorul nostru in lume si l-au conservat intr-o forma deosebita. Simplu spus: evreii au conservat si universalizat ceea ce am produs noi. Fireste, intr-o maniera specifica. De aceea e klesmer si nu culegeri de folclor. (Voi reveni cu exemple si argumente pe parcurs).
Comments
7 Responses to “Bessarabian Klezmer – II (The Bessarabia Sextet)”
Leave a Reply
July 13th, 2010 @ 11:36 pm
“Teza” ta nici nu e nouă, nici deloc revoluționară! Cine cunoaște folklorul autentic, cine a studiat polifonia țărănească, și cultura muzicală urbană — știe că românul ancestral, cel agricol-păstoresc și forestier, nu avea instrumente, ci cînta cu vocea, și, arareori, din fluier sau tobă. Vioara, alămurile și acordeonul au venit prin lăutarii evrei, tot ei cîntau la nunți, botezuri și înmormîntări etc. Românii au învățat de la ei acompaniamentul, dar și dansul…mișcarea dansantă.
Muzica klezmer este muzica populației evreiești din micile orașe, în care au topit, în ”repertoriul” lor, tradiții narative și cîntece românești, ukrainene, poloneze, bucovinene, cehești etc., adică ale populației în mijlocul căreia au crescut și convețuit.
Succese în ”săpături”…
July 14th, 2010 @ 8:40 am
Draga Vladimir,
ar fi culmea sa fie “noua si revolutionara”. Nu e domeniul meu si descoper si eu lumi pentru mine. Fac “sapaturi” de placere, imi dau cu parerea ca un novice in domeniul asta atit de vast. Ma bucur si eu de “descoperiri” ca asa-i sta bine unui om care se apuca de documentare.
In vremuri ca aceseta bucuria descoperiirii e mai importanta decit …..
July 14th, 2010 @ 10:34 am
Tocmai că “vremurile acestea” produc cele mai neaşteptate revelaţii; mai multă muzică şi mai diversă ca-n anii din urmă omenirea aceasta nu a mai ascultat! Iar redescoperirea muzicii autentice, etnice — produce cele mai mari bucurii…
July 14th, 2010 @ 10:43 am
da
asa e…
am descoperit niste inregistrari de pe la 1900.. de prin zona noastra… fantastice…
e incredibil ce se intimpla prin tirgurile alea…
July 14th, 2010 @ 5:12 pm
Orhei, Chilia Veche sau Lipcani — la care te referi?!
July 14th, 2010 @ 5:43 pm
toate… apropo daca stii ceva carti in domeniu.. sa/mi zici
July 15th, 2010 @ 3:49 pm
Oh, dar ce “Ciocarlie” interpretată în stil “klezmer” avem, de n-a auzit Parisul cel luminat!!!