Cum să fugi de Untold şi Gheboasa? Doar Darabani ne mai poate salva…
—–
Nu prea ai cum să fugi – sunt cumva fenomene esențiale care sintetizează spiritul vremurilor. Gheboasa e deja ceva vechi descoperit acum de clasa de mijloc untoldisterică – copiii noștri ascultă demult asta. Nimic nou sub soare – povestim separat.
Untold – un soi de mașină de făcut bani pe model a la Cluj – corupție cât cuprinde dar din aia a gulerelor albe, organizare haotică, exploatare cinică dar împachetat cu un PR şi marketing agresiv. Vedeți pe pagina prietenului Pavel Lucescu (şi Sorin Simon) discuții serioase despre asta – Colectiv e acolo. Tot spun: Cluj model de dezvoltare a la Boc e o catastrofă pe termen mediu şi lung – păcat de acel oraș pe care-l iubesc căci am fost şi clujean. Utold e fanionul genului.
Eu zic pas acestui model.
De ani de zile caut variante alternative – mici festivaluri, organizări alternative de odihnă care să fie şi utile. Şi am o mulțime de modele şi recomandări.
Anul acesta am mers la Zilele Nordului, ediţia X, la Darabani – la Polul Nord al țării.
O să povestesc pe îndelete când ajung acasă la un birou nu de pe telefon – dar aici e locul de refugiu de alde Untold & alte isterii de masă. Nu zic că nu e nevoie de festivaluri mari – e nevoie dar ceva mai responsabile nu mașinărie cinică de făcut bani cu riscuri imense pe seama unei nevoi disperate de marcă de clasă – sunt la Untold deci sunt superior, Nu – eşti doar fraierit puţin cam mult.
Ștefan Teișanu – directorul festivalului ZN este şi directorul Centrului Cultural Cluj dar e din Darabani. Râdeam – ah, ţi-ai făcut loc de refugiu de Untold care e în același timp. Şi bine a făcut – un model demn de urmat şi reprodus la nivel local în multe regiuni.
Ce e fain la Zilele Nordului?
E un festival mic dar nu foarte mic – oferta de evenimente e copleșitoare.
În primul rând e comunitar – asta este cel mai important: se face pentru oameni, pentru comunitate, în comunitate şi cam pentru toate vârstele. La costuri minime – accesibile oricui.
Vrei muzică – ai cam toată gama: seri lungi de muzică destul de diversă şi bună. ŞI în Darabani şi în Poiana de lângă Darabani.
Vrei sport: ai maraton, ai ciclism şi alte ocupații.
Ai adolescenți şi studenți: ai zeci de ateliere pe diverse domenii cu invitați unul şi unul.
Ai copii: ai diverse ateliere şi evenimente pentru ei.
Vrei aventuri culinare: ai două trasee culinare şi un Campionat al borșurilor moldovenești.
Vrei geografie: ai trasee pe Prut şi prin satele dimprejur.
Vrei film – ai film, vrei literatură – ai literatură.
Şi lungi dezbateri pe teme sociale durute: discuțiile de aici au fost o revelație pentru mine – de un nivel uh. Ca să nu mai vorbesc despre discuțiile aplicate pe diverse categorii sociale şi profesionale legate de problemele şi dezvoltarea comunitară locală. Vrei voluntariat – ai toate ofertele.
Unii stau cazați la puținele hoteluri din zonă, alții stau cazați la familiile locale, alții cu cortul într-un camping amenajat.
Poţi veni cu familia, cu gașca, cu tot ce vrei. Ai timp de discuții şi să cunoşti oameni noi – lucru tot mai rar întâlnit pe la noi.
Eu de pe acum anunț că la anul voi fi prezent şi la ZN 11. Chiar dacă nu mă mai invită vin – am zis, am zis. Am stat la Koket – dimineața-mi beam cafeaua pe la 6-7 cu muncitorii la povesti – ei sutica, eu cafeaua. Adorabili.
Mulțumesc Darabani – mulțumesc Zilele Nordului. Un oraş, un festival şi o zonă de care m-am îndrăgostit. Tihnă plăcută cu mult folos. Că aşai la Darabani şi la Zilele Nordului.
Nu-l ratați la anul!
Zilele NorduluiPrimaria DarabaniȘtefan TeișanuVasile ErnuVasile Ernu – autor
Foto: Zilele Nordului