Kvas – mîna revoltată (reţetă)
După cum vă povesteam am pornit: Ernu Kvas Distillery.
Atenţie la poze. La început mîna (mănuşa) este aproape moartă, stă pleoştită. Procesul începe-începe, mîna se ridică, se ridică. Şi în final e gata să explodeze. Stă falnică ridicată în sus şi parcă străgă revoltată: jos căldura, jos setea!!!. Procesul a luat sfîrşit. Lichidul e bun pentru stingerea căldurii şi setei. (Schema asta am învaţat-o de la nişte producători underground de licori miraculoase din perioada comunistă). Mai jos fotoprocesul & reţeta.
Şi acum reţeta.
Rezultat: 10-11 litri. Preţ ingrediente: maxim 20 lei
Ingrediente: pîine secară 1 kg, 25 gr. drojdie, coajă lămîie, ½ kg zahăr, 50 gr. stafide, mentă, apă fiartă 12-13 litri. Vas: 15 litri minim.
Mod preparare:
- Pîinea de secară se prăjeşte (gen toast sau pe tavă în cuptor). Pîinea musai de secară autentică, din aia banală (nu de fiţe).
- Se taie felii, se pune într-un vas de minim 15 litri.
- Peste se pune apă clocotită, se adaugă feliile de lămîie.
- Se lasă în jur de 5 ore.
- Paralel se pregăteşte zahărul care se topeşte: gen zahăr ars. Dă culoare. (Se pune fie la prima tură, fie la a doua).
- După 5 ore se strecoară.
- Se pune: drojdia, stafidele şi frunzele de mentă.
- Se lasă minim 5 ore (uneori procesul poate dura şi 12 ore în dependenţă de cît de repede fermentează, cît de cald e în încăpere etc). E gata cînd pişcă bine de limbă 🙂
- Mai strecurăm o dată şi-l punem în frigider. Unii (şi eu) mai pun în sticlă/vas cite o bobiţă de stafide şi cîte un bob de orez. Se toarnă de obicei în sticle obişnuite sau de plastic ca să încapă în frigider şi să fie uşor de „manevrat”.
- După ce se răceşte binişor se poate “servi”.